Bir Başarı Hikayesi : Ambarlı TS

AMBARLI FUEL OİL SANTRALİ 4. VE 5. ÜNİTELERİNİN

ÇİFT YAKITLI KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE YENİLENMESİ PROJESİ

1. Tarihçe

AMBARLI fueloil yakıtlı termik santrali; 1960’lı yıllardan önce her biri 110 MW kapasiteli 3 ünite ve daha sonra ise her biri 150 MW kapasiteli 2 ünite olarak yapılmıştır. Toplam kapasitesi 630 MW olan ve 5 üniteden oluşan santral, kurulduğu zaman Türkiye’nin en büyük elektrik üretim tesisi idi.

Devamını Oku…

Türkiye’nin Nükleer Santral Hikâyesi

Yıl 1976, Prokon kurulalı henüz iki yıl olmuş. İhalesi yapılan tüm proje ve müşavirlik hizmetlerini takip ediyoruz. O yıllar Atom Enerjisi Kurumu yok. Bu bir enerji yatırımı olduğu için işi 1970 yılında kurulan TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) yürütüyor. Kurum içinde bir Nükleer Santrallar Daire Başkanlığı kuruluyor. 30-40 Mühendis ve uzman ülkemiz için yeni olan nükleer enerji konusunda ihtisaslaşmaları için yurt dışına gönderiliyor.

Devamını Oku…

Termik Santrallere Barajlardan Su Alma

Termik santrallerde türbin soğutma suyu ve kullanma suyu temini için santralın yerine göre güvenli bir kaynak bulunması gerekir. Günümüzde en güvenilir kaynaklar;

  • Deniz kenarındaki santraller için denizler,
  • Deniz kenarında yapılamayan santrallerde ise barajlar veya büyük nehirler, olmaktadır.

Devamını Oku…

Denizden Su Alma Sistemlerinde Pompa Binası Projelendirilmesi

Sanayi tesislerinin yerinin seçiminde; kullanma, soğutma ve proses sularının temini, çok önemli bir etkendir. Bundan 40-50 sene önceye kadar bu konu çok stratejik bir öneme sahip değildi. Genelde yatırımcılar, su ihtiyaçlarını tesis arazisi içindeki kuyulardan veya en yakın nehirden ve doğal kaynaktan elde edebiliyordu. Ancak günümüzde nüfus artışları, sulamalı tarımın artması, iklim değişikliği gibi nedenlerle bu tür çözümler güvenilir olmaktan çıkmıştır.

Devamını Oku…

Hol Tarzı Çelik Konstrüksiyon Yapılar

Alcomet firmasının Bulgaristandaki alüminyum tesisi tevsiat yatırımınına ait bina 2 açıklıklı, vinçli çelik konstrüksiyon holler şeklinde idi. Yapım sırasında gerek inşaat işleri yüklenicisinin ve gerekse çelik yapı imalat ve montajcısının projeler ile ilgili sorularını cevaplamak, bazı değişiklik taleplerine çözüm bulmak amacı ile 3 defa Bulgaristan ’a gittim. Projelerin yapımı sırasında konuya çok girmemiştim.  Projeler yerel otoriteler tarafından da onaylanmış ve yapım çalışmaları başlamıştı. Bu nedenle projelerde köklü değişiklik yapamıyorduk.

Devamını Oku…

Deprem ülkemizin bir gerçeğidir ve kaçınılmazdır !

“Euro Newsport dergisinin Sn.İsmail Salıcı ile yaptığı röportaj”

Deprem konusu gündeme gelince kamuoyunun en çok ilgilendiği konular deprem ne zaman olur, nerede olur, şiddeti ne olur sorularının cevabıdır. Bu konularda görüş bildiren uzmanlar genelde jeoloji, jeofizik mühendisleri olmaktadır. Bir doğa olayı olan depremin yeri, zamanı ve şiddeti eldeki verilerin değerlendirilmesi sonucu bir takım tahminlere dayanmaktadır.

Devamını Oku…

Termik Santrallerin Kurulumunda Yerli Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetlerinin Dünü Bugünü ve Sorunları

Makine Mühendisleri Odası’nın 2017 yılında organize ettiği bir çalışmada yaptığım sunumun özetini arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Konu Prokon’un da içinde bulunduğu bir dönemi kapsıyor ve konuyla ilgili Yerli Mühendislik hizmetlerinin gelişmesinde Prokon ’un sağladığı önemli katkıları da vurgulamak istedim.

Devamını Oku…

Prokon-Ekon Grup Portali